Stewart Renovation

Characterised by flat, grided, Pohutukawa lined streets, and established suburban settlement, the seaside village of Seatoun is considered one of Wellington’s most desirable suburbs.

As such the availability of viable sites for residential development are extremely rare, and more often than not existing homes are demolished to make way for the more contemporary fare.

In this case, the existing single level weatherboard home has survived in part but is barely recognisable from its original form as it’s new owners required 4 bedrooms and good outdoor space for their young family and active lifestyle.

Architectural:

Holmes Architecture

Construction :

Scotty’s Construction

Structural :

Essen Engineering

Joinery:

Workshop Designs

Photography:

Andre Vroon

The existing home was a mix of original 1960’s villa and subsequent lean-to additions and alterations resulting in a warren of dark and disconnected spaces with no connection to the generous rear yard. The brief for a light and open plan modern family home with four bedrooms, two bathrooms and all of the associated storage and utility bared no correlation to the existing house.

Without wanting to completely disregard the value of the existing structure, the new scheme utilised the sub-floor structure and wall framing where possible but has otherwise transformed the once rudimentary dwelling into a functional and architecturally well-resolved family home.

The exterior is a composition of cedar and painted fibre cement forms in dialogue with the original white weatherboard portion of the retained building. This provides a reference to the site’s history while introducing a more current architectural conversation to the street-scape.

The brief required significantly more space and a second story was proposed to accommodate the children’s rooms and bathroom. The balance of forms helps
articulate the new second story which integrates seamlessly with the reconfigured ground-floor layout and is further connected to the language of the overall scheme with double-height external cedar window frames.

The interiors are a blend of crisp and functional finishes (engineered stone, high-pressure laminate, tiles, ply) offset by the character of the original floor boards in a dark stain, which in turn relates well to some of the introduced industrial elements such as internal sliding barn doors, exposed structural steel and freestanding fireplace.

Finally, the landscaping integrates the scheme back into the suburban fabric with a textural corten fence and native coastal planting to the front verge providing a soft edge and connection to the existing Pohutukawa.